Voor een optimale weergave van deze pagina raden we je aan om je toestel in landschapsmodus te gebruiken.

Burgerbevraging

Is het leuk wonen in mijn buurt? Kan ik veilig fietsen in mijn gemeente of stad? Ben ik tevreden over de voorzieningen? Bij bijna 400.000 Vlamingen viel in september 2020 een bevraging over hun gemeente of stad in de brievenbus.

In 2020 organiseerde het Agentschap Binnenlands Bestuur in samenwerking met Statistiek Vlaanderen de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor. Hiermee werd gepeild naar de tevredenheid, de participatie en het gedrag van burgers, en dat over heel uitlopende thema's heen: van samenleven over mobiliteit tot wonen en klimaat. Voor inwoners is deze driejaarlijkse burgerbevraging dan ook een unieke kans om hun mening te geven over beleidsrelevante thema’s. Voor lokale besturen op hun beurt genereert de burgerbevraging een schat aan informatie, in de vorm van 140 indicatoren over het leven en wonen in de gemeente.

Burgerbevraging is één van de 6 specifieke thema’s. Alle indicatoren die behoren tot het thema Burgerbevraging vind je hier.

 

Meer over de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor?

Als je meer wil weten over de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor, klik dan door naar deze pagina. Daar vind je alle informatie over de organisatie en het verloop van de bevraging, over de vragenlijst en over de respons en de representativiteit van de resultaten.

Wil je weten hoe elke survey-indicator berekend is en welke vraagstelling gebruikt is? Dan kan je terecht bij het overzicht van de indicatoren. Hier kan je voor alle indicatoren uit de burgerbevraging meer informatie vinden.

 

Download alle resultaten

Benieuwd naar alle resultaten van de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor voor jouw gemeente? Download ze hier integraal in overzichtelijke Excel-bestanden.
- Armoede (< 1 MB)
- Cultuur en vrije tijd (1 MB)
- Demografie (< 1 MB)
- Klimaat, milieu en natuur (< 1 MB)
- Lokaal bestuur (< 1 MB)
- Mobiliteit (< 1 MB)
- Onderwijs en vorming (< 1 MB)
- Samenleven (< 1 MB)
- Werk (< 1 MB)
- Wonen en woonomgeving (< 1 MB)
- Zorg en gezondheid (< 1 MB)

- Alle indicatoren (5 MB)

Voor een Excel-bestand met alle data per indicator kan je terecht op de overzichtspagina van de indicatoren.

Wil je zelf aan de slag met de atomaire data van de burgerbevraging voor wetenschappelijk onderzoek of verdere analyses? Dat is mogelijk; je kan deze data opvragen. Contacteer ons en we helpen je graag bij het afsluiten van een dataprotocol ter bescherming van persoonsgegevens. Het is immers cruciaal dat de surveydata vertrouwelijk worden behandeld. Je kan op voorhand alvast dit aanvraagformulier bekijken en invullen, zodat we samen meteen aan de slag kunnen gaan.